sign up for the newsletter
CHOOSE YOUR LANGUAGE
Info

HEALTH & TECHNOLOGY

Het cluster Health & Technology bevat een sterke combinatie van geneeskunde en medische technologie. De sector is met 50.000 directe arbeidsplaatsen de grootste in de regio Arnhem-Nijmegen en is daarom een essentiële schakel in de regionale kenniseconomie.

Profiel

De (inter)nationaal (h)erkende expertise van het cluster ‘Health & Technology’ ligt in het sneller opsporen en bestrijden van ziektes met moleculaire technologie, de ontwikkeling van biomedische materialen (voor bijvoorbeeld kunstmatige gewrichten en implantaten) en het vertalen van innovaties van geneeskunde in de zorg van alledag.

De ontwikkelde kennis en producten zijn van groot belang voor bedrijven, onderzoeksinstituten en gezondheidszorg in de ruime regio. Gezien de samenhang van onderzoek en toepassingen is er van Twente via Nijmegen naar Eindhoven een as van internationale allure ontstaan. Deze Red MedTech Highway bundelt de regionale expertises met een unieke combinatie van ‘rood’ (humaan, bio) en (nano) technologie.

Moleculair Sciences zit in de genen van de Radboud Universiteit Nijmegen, met vier gerenommeerde instituten die geleid worden door recente Spinozaprijswinnaars. Toepassing van de medische kennis en technologie (o.a. micro elektronica semiconcluster) vindt plaats met een sterke basis op het gebied van voeding (Food Valley) en sport en beweging (St. Maartens revalidatiekliniek & NOC-NSF Papendal).

Focus

Het cluster richt zich op drie speerpunten:

  • Moleculaire Diagnostiek, Devices & Translational Medicine
  • Care & Cure Robotics
  • Monitoring, Zorg op afstand


Feiten

  • Circa 50.000 werkzame personen in zorg en welzijn
  • Uniek is de sterke combinatie van geneeskunde en medische technologie
  • Boegbeelden zijn Health Valley, Synthon, MercaChem, Philips Medical Systems, NXP, MSD en Siemens.
  • Toonaangevende kennisinstellingen: Radboud Universiteit (o.a. Nijmegen Center for Molecular Life Sciences, Institute for Molecules and Materials en Donders Instituut), Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboud UMC), Universiteit Twente (o.a. MIRA instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde, MESA+ instituut voor nanotechnologie en CTIT instituut voor telematica en ICT-onderzoek), St. Maartenskliniek, Siza Dorp Groep en Roessinh (revalidatietechnologie), NOC/NSF Papendal (beweging) en Universiteit Wageningen (microbiologie en gezonde voeding).
  • Intensieve samenwerking op de as Twente-Nijmegen-Eindhoven; de Red MedTech Highway.
  • Ontwikkeling van een tweede Researchtoren op de Radboudcampus voor bedrijven en spinoffs.
  • Toegespitste opleidingsmogelijkheden bij Radboud Universiteit en Hogeschool van Arnhem Nijmegen.

 

Stichting Health Valley

Nijmegen telt zoveel bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen in de (bio)medische en gezondheidssector, dat rond de stad een heel netwerk is ontstaan: Health Valley. Dat strekt zich uit over heel oost-Nederland, inclusief Arnhem. Health Valley stimuleert bedrijven en kennisinstituten om samen te innoveren of kansrijke zakelijke initiatieven te nemen.

Ook ondernemers die een bedrijf willen starten of een vestiging willen openen in de regio Arnhem-Nijmegen, kunnen terecht bij Health Valley. Zo helpt Health Valley bij het vinden van financiering en zorgt het voor publiciteit.

Via de dienst 'Facility Sharing' krijgen ondernemers inzicht in beschikbare faciliteiten binnen de biotechnologie, farmaceutische industrie, food & nutrition en medische technologie. Dit aanbod betreft zowel restcapaciteit als commerciële faciliteiten, apparatuur en kennis. Facility Sharing is vooral belangrijk voor kleinere bedrijven, die immers zelden over eigen onderzoeksfaciliteiten beschikken.

Bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers ontmoeten elkaar jaarlijks tijdens het Health Valley Event. Het congres is het ideale platform voor kennisuitwisseling en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van health.

Document acties
 
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.