sign up for the newsletter
CHOOSE YOUR LANGUAGE
Info

SEMICONDUCTORS

De regio Arnhem Nijmegen is uniek op het gebied van semiconductors, doordat de volledige keten van onderzoek, ontwikkeling en productie aanwezig is.

Profiel

Als top 5 R&D investeerder van Nederland heeft NXP, met sterke kennis op het gebied van High Performance Mixed Signals, een leidende rol op het gebied van halfgeleiders en technologie. Het cluster wordt daarnaast gedragen door ongeveer 80 MKB bedrijven, georganiseerd in het Business Cluster Semiconductors. Gezamenlijk bouwen zij voort op de ontwikkelde producten en kennis van NXP, Radboud Universiteit Nijmegen (Institute for Molecules and Materials) en Universiteit Twente (MESA + Institute for Nanotechnology) en Brainport Eindhoven (High Tech Systems & Materials).

Kruisbestuivingen

Micro elektronica is ook van cruciaal belang voor andere clusters in de regio, zoals voor het thema diagnostiek bij Gezondheid en welzijn/ Health (Red MedTech Highway) en het ontwikkelen van slimme energie-netwerken en de toepassing van Solartechnieken in het EMT cluster. Het gaat hier bijvoorbeeld om het ontwikkelen van een watergeleide chip voor zonnecellen op koperfolie.

Feiten

  • Circa 12.000 werkzame personen in Semiconcluster.
  • Uniek is de volledige keten van productie en ontwikkeling van semiconductors (micro elektronica).
  • Ontwikkeling Novio Tech Campus als fysiek kristallisatie punt voor Open Ontwikkeling & Industrialisatie en nieuwe bedrijven.
  • De bedrijven zijn geclusterd in Oost Nederland rond Nijmegen en Enschede, maar ook rond Eindhoven en in Vlaanderen.


Business Cluster Semiconductors

De regio Arnhem Nijmegen telt veel semiconductorbedrijven. De bedrijven zijn geclusterd in een netwerk dat geheel Oost-Nederland bestrijkt: Business Cluster Semiconductors (BCS). Business Cluster Semiconductors Oost-Nederland is een regionaal netwerk van multinationals, kennisinstellingen en innovatieve MKB bedrijven die actief zijn in de gehele waardeketen van ontwikkeling, productie en toepassing van geavanceerde chips, MST’s, sensoren en draadloze systemen.

Bij de doorontwikkeling van het cluster staat kennisontsluiting en een open  productie-infrastructuur voor micro- en nanosystemen centraal. Concrete projecten hiertoe zijn:

  • Advanced Packaging Center; het ontwikkelen van geavanceerde electronische verpakkingen voor het inpakke nvan sensoren, zodat de sensoren/ chips optimaal verbindingen maken met hun omgeving.
  • Shared EDA (Electronic Design Automation) Center; het ontwerp van electronica mogelijk maken, voor met name het MKB, door het delen van software en ICT infrastructuur.
  • I2I (Innovation to Industrialisation) for Advanced Micro- and Nanosystems; een aantal gebundelde R&D projecten om electronische innovaties (o.a. in de medische technologische sector) door te ontwikkelen tot industrialiseerbare applicaties.
Document acties
 
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.