sign up for the newsletter
CHOOSE YOUR LANGUAGE
Info

MODE EN VORMGEVING

Arnhem Nijmegen Cool Region bracht ontwerpers van wereldformaat voort, zoals Viktor & Rolf. Maar de regio biedt meer mode en vormgeving. Veel meer.

Profiel

In de regio Arnhem-Nijmegen leeft een passie voor kunstzinnigheid. De creatieve industrie - ondernemers op het gebied van mode, productdesign, grafisch ontwerp, architectuur, multimedia en ICT en dergelijke - is hier sterk vertegenwoordigd.  Arnhem is de bron van al het ontwerptalent en fungeert dan ook als centrum en etalage voor Mode & Vormgeving. Dat heeft alles te maken met ArtEZ hogeschool voor de kunsten welke tientallen jaren zowel een nationale als internationale reputatie geniet.

De Arnhem Mode Biënnale is een internationaal topevenement op het gebied van innovatieve modevormgeving. ArtEZ is de broedplaats van (inter)nationaal ontwerptalent, met Victor en Rolf als hét voorbeeld. Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is sterk in creatieve en technische opleidingen. Het cluster Mode en Vormgeving blijft groeien. Dit o.a. door de ontwikkeling van faciliteiten in Arnhem zoals het Modekwartier in Klarendal, de Arnhem Fashion Factory, de Arnhem Mode Incubator, Arnhem Coming Soon, het Fablab, het Productiehuis Plaatsmaken, Showroom Arnhem, Modekern Arnhem en de versterking van het organiserend vermogen. Daarnaast werken ArtEZ en HAN samen in het Arnhems Centrum voor de Creatieve economie en Innovatie ARCCI met drie lectoraten.

De creatieve sector levert een flinke bijdrage aan de regionale economie. De creatieve ‘klasse’ is hier bijna net zo groot als de bouw, het onderwijs en de gezondheidszorg. In Arnhem hoort een kwart van de beroepsbevolking bij de creatieve ‘klasse’, in Nijmegen zelfs een derde. Uiteraard telt de regio Arnhem Nijmegen een paar grote kunstmusea. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem toont werk van nu en pas geleden. Museum Het Valkhof in Nijmegen schenkt naast moderne kunst aandacht aan het rijke Romeinse verleden van de stad.

ArtEZ

Muziek, theater en dans, mode, vormgeving, bouwkunst en beeldende kunst. Op ArtEZ hogeschool voor de kunsten krijgen getalenteerde kunstenaars alle mogelijkheden zich ten volle te ontwikkelen. Op de Arnhemse kunstcampus aan de Rijnoever studeren 1300 leerlingen. Op deze locatie zijn de Academie voor Theater, de Dansacademie, het Conservatorium, de Academie voor Art & Design en de Academie voor Bouwkunst gesitueerd. Alle kunstopleidingen zitten bij elkaar in gebouwen die met elkaar verbonden zijn. Dit biedt studenten veel mogelijkheden tot samenwerking met andere kunstdisciplines: modevormgevers die theaterkostuums ontwerpen, componisten die filmmuziek schrijven, muziekstudenten die samenwerken met choreografen. De opleidingen besteden veel aandacht aan voorbereiding op de beroepspraktijk. ArtEZ heeft ook vestigingen in Enschede en Zwolle.

Feiten

  • De creatieve sector in de regio Arnhem-Nijmegen telt circa 24.000 werkzame personen.
  • In de mode zijn hier de hoofdkantoren van grote retailorganisaties zoals Score en Open32 gevestigd (die elk ook een eigen label hebben: Chasin’ en Silver Creek) en bekende internationale ontwerplabels zoals Humanoid, People of the Labyrinths, Spijkers en Spijkers, Sjaak Hullekes en rijzende sterren zoals Elsien Gringhuis.
  • Bekende namen voor productontwerp in de regio Arnhem-Nijmegen zijn Ineke Hans, Ruud Jan Kokke, Floris Schoonderbeek, Dick van Hoff en Erik Jan Kwakkel.
  • Bekende namen bij grafisch ontwerp in de regio zijn Richard Vijgen, O.K. Parking, Sinds1416 en Diep Arnhem.


Initiatieven

Modekwartier Arnhem

 

In het Modekwartier kunt u winkelen in bijzondere mode- en designwinkels en ateliers van (vooral) opkomend ontwerptalent. Het gaat om shoppen voor een product mét verhaal. Verspreid over meer dan een kilometer zijn de ateliers en shops te vinden. Door het gevarieerde aanbod van mode en design is een dagje Modekwartier zó gevuld. De winkels en ateliers zijn gevestigd in opgeknapte pandjes in de wijk Klarendal op loopafstand van het Arnhemse stadscentrum.

Mode Incubator

Arnhem Mode Incubator is een broedplaats voor startende modeondernemers. Arnhem Mode Incubator ondersteunt startende ondernemers in de modebranche met een werkplek, coaching en advies op financieel en zakelijk vlak. Doel: startende ontwerpers laten uitgroeien tot succesvolle modeondernemers.

Het AFF Monsteratelier

AFF Monsteratelier (Arnhem Fashion Factory Monsteratelier) is uniek in Nederland. Nu bijna alle modeproductie naar de lage loonlanden is verplaatst, biedt het AFF Monsteratelier een oplossing voor mode professionals voor het maken van sampels en collecties in kleine oplages tot honderdvijftig stuks.

Coming Soon

Arnhem Coming Soon is een bijzondere fashion & design winkel in het stadscentrum van Arnhem die zich volledig richt op Nederlandse ontwerpers. Het assortiment is een mix van het werk van jong aanstormend talent en gevestigde namen. De exclusieve ontwerpen en het fraaie interieur van de winkel maken een bezoek meer dan waard.

Mode Biënnale

De Arnhem Mode Biënnale is het grootste culturele modefestival ter wereld. Het internationale festival vindt tweejaarlijks plaats op toplocaties in en rond het centrum van Arnhem. De vijfde editie in 2013 is in voorbereiding.Via tentoonstellingen, lezingen, workshops, een winkelroute en modeshows kunnen zowel modeprofessionals als het grote publiek kennis met modevormgeving in al haar verschijningsvormen.

FabLab Arnhem

FabLab Arnhem is een ideeënlaboratorium waar individuen met digitaal aangestuurde machines zelf iets kunnen ontwikkelen en produceren. Samenwerken en kennisdelen staat centraal. Bezoekers van het FabLab kunnen elkaar om advies vragen en elkaar helpen met de ontwikkeling en het uitwerken van ideeën. Dit geldt wereldwijd, want de FabLabs (meer dan 50 waarvan zeker 10 in Nederland) staan live via videoconferencing met elkaar in verbinding.

Productiehuis PlaatsMaken

Met de traditionele grafische ateliers en het digitale atelier biedt Productiehuis PlaatsMaken kunstenaars de mogelijkheid te experimenteren in de traditionele en in de digitale technieken.

Showroom Arnhem

Showroom Arnhem is een cultuurcentrum. Deze plek is letterlijk bedoeld als een showroom voor creatief Arnhem. Het is een cultureel platform/ podium voor projecten, lezingen, tentoonstellingen en voorstellingen. De locatie van ruim 600m² onder een parkeergarage was oorspronkelijk een openbare voetgangerspassage Ontwerp Platform Arnhem (OPA), Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA) en kunstenaarscollectief G.A.N.G. zijn als initiatiefnemers de vaste gebruikers van deze culturele hotspot.

Modekern Arnhem

Arnhem gaat modearchieven van hedendaagse ontwerpers (digitaal) openstellen voor het brede publiek. Onder de naam ‘Modekern Arnhem’ krijgt iedere belangstellende daarmee toegang tot de schetsen en portfolio’s van modeontwerpers. Inmiddels zijn er principetoezeggingen van verschillende prominente ontwerpers als Alexander van Slobbe, Spijkers en Spijkers en Piet Paris. Modekern Arnhem is een samenwerking tussen ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Gelders Archief en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode.

De verzameling, toegankelijkheid, het onderzoek en de presentatie van de modearchieven vormt de kern van het initiatief. De schetsen, het gebruik van stoffen, de gebruikte technieken om de kledingstukken te maken, presentatieboeken, uitnodigingen en andere publiciteitsmateriaal worden (digitaal) geëtaleerd. Het hele proces van ontwerp tot productie en verkoop wordt zichtbaar.

Document acties
 
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.