sign up for the newsletter
CHOOSE YOUR LANGUAGE
Info

TOERISME

Belevings economie. Innovatie. Nieuwe media. De rijke cultureel historische identiteit van de regio Arnhem-Nijmegen in combinatie met ICT biedt de toeristische sector volop nieuwe economische kansen.

Profiel

Arnhem en Nijmegen vormen het hart van een unieke regio in Nederland. Goed bereikbaar, een rijke geschiedenis,  grote attracties en evenementen, uitstekende hotel-, vergader- en congreslocaties gecombineerd met adembenemende natuur zorgen voor een onvergetelijk bezoek.

Cultuur

Cultuurliefhebbers kunnen terecht in één van de vele (interactieve) musea, theaters, landgoederen of historische stadjes. Levensgenieters ontspannen op een terrasje, bezoeken een kroeg of club en kunnen in culinair opzicht genieten van wereldse gerechten. Even tot rust komen kan in één van de thermen. Een bezoek aan de regio is niet compleet zonder een bezoek aan ‘10 places to be’.

Steden

De steden Arnhem en Nijmegen kenmerken zich door een spannende, interessante en soms ook zeer roerige geschiedenis. Terwijl de steden nog geen 20 kilometer van elkaar afliggen, is er een grote diversiteit in onder andere bezienswaardigheden, cultureel aanbod, winkelaanbod, landschappen en culinaire verwennerij.

Overnachten

In de regio staan duizenden bedden tot je beschikking. Van luxe vijfsterrenhotels tot sympathieke B&B’s. Wilt u een overnachting boeken in de regio? Het VVV Arnhem Nijmegen helpt u graag verder.

Convention Bureau

Convention Bureau regio Arnhem Nijmegen promoot de regio Arnhem-Nijmegen als bestemming voor bijeenkomsten van zakelijke aard. Te denken valt aan congressen, bedrijfsevenementen, beurzen, symposia, feesten en trainingen. Het advies van het Convention Bureau is onafhankelijk en kosteloos.

FEITEN

  • Circa 15.500 werkzame personen in de toeristische sector.
  • Toeristen spenderen in 2009 0,8 miljard euro. In datzelfde jaar telde de regio 1,5 miljoen overnachtingen en 27 miljoen dagbezoeken, waarvan 0,8 miljoen zakelijke dagbezoeken.
  • Boegbeelden zijn Burgers’ Zoo, het Nederlands Openlucht Museum, het Kröller Müller Museum, Museum Het Valkhof en talloze grote evenementen zoals het World Statues Festival, de Arnhem Mode Biënnale en de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. [Allen + deeplinks].
  • De regio Arnhem-Nijmegen heeft uitgebreid recreatief fietsroutenetwerk lekkerfietsen.nl van 1000 km door de gehele regio en heeft als enige ter wereld een heuse fietssnelweg rijnwaalpad.nl tussen Arnhem en Nijmegen.
  • Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De ligging aan de Waal tussen heuvels en bossen maakt de stad al 2000 jaar aantrekkelijk.

Focus

De toeristische sector in de regio Arnhem-Nijmegen legt creatieve verbindingen tussen nieuwe media/ ICT en innovatief toerisme. De regio loopt voorop in het bedenken van nieuwe toeristische concepten (zoals spannendegeschiedenis.nl en liberationroute.com) om met behulp van nieuwe communicatiemiddelen (smart Phone/ Android Phone) het historisch en cultureel erfgoed van de regio te herontdekken. Het combineren van nieuwe media/ ICT met toerisme biedt volop nieuwe economische kansen. De regio Arnhem-Nijmegen zet hiermee in op de zogeheten ‘belevenis economy’[in Engels: experience based economy]. Deze is gericht op de brede beleving zowel in vermakelijke als educatieve zin.

Spannende Geschiedenis

Het Historisch Belevenis Netwerk 'Spannende Geschiedenis' neemt toeristen mee naar drie belangrijke perioden uit de geschiedenis; Romeinen, Middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog. Met behulp van een mobiele telefoon (met internet) kunnen toeristen op zoek gaan naar verdwenen dorpen, rondwalen in kastelen of de routes bewandelen die Canadese soldaten in 1944 liepen.

Ook als de geschiedenis zich verborgen houdt in het landschap, brengen verhalen in beeld en geluid de geschiedenis weer tot leven. Het netwerk biedt naast verhalen ook inhoudelijke verdieping en toeristische informatie. Het Historisch Belevenis netwerk wordt in 2012 en 2013 uitgerold over heel Gelderland en uitgebreid met twee tijdslijnen: Modernisering/ Industriële Revolutie en Koude Oorlog & Wederopbouw  Meer informatie: www.spannendegeschiedenis.nl en voor mobiel www.spgs.nl

Document acties
 
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.