sign up for the newsletter
CHOOSE YOUR LANGUAGE
Info

Studeren

Onderwijs is veel meer dan naar school gaan. Het is een kans om je eigen mogelijkheden te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. Kennis, kunde, creativiteit en talent is er volop in de regio Arnhem-Nijmegen. Hier kun je het beste uit jezelf halen.

Voor je kunt beginnen aan je studie in de regio Arnhem-Nijmegen moet je een heleboel officiele dingen regelen. Dat begint met je inschrijving aan een opleiding.

Je moet je vervolgens als internationale student verdiepen in visa, verblijfsvergunningen en verzekeringen. En hoe ga je het financieel regelen? Maak je misschien aanspraak op een beurs? Of zoek je een (bij)baantje? Maar mag je eigenlijk wel werken als buitenlandse student?


Visa en verblijfsvergunningen

Een visa is een sticker in je paspoort die je krijgt van de Nederlandse ambassade of consulaat in je eigen land die je voor je komst moet aanvragen. Voor een verblijf tot drie maanden, heb je een 'Visum Kort Verblijf' nodig (afhankelijk van je nationaliteit).Wil je langer dan drie maanden blijven, dan heb je een 'Machting tot Voorlopig Verblijf' nodig. Deze verplichting geldt niet voor burgers uit de EU/EEA, Zwitserland, USA, Australie, Nieuw Zeeland, Canada, Japan, Vaticaanstad, Monaco of Zuid Korea. De makkelijkse weg om uit te vinden wat voor jouw situatie geldt is te vinden op de site van Nuffic:  Student Visa Wizard.

Verzekeringen

Je bent in Nederland verplicht je te verzekeren tegen ziektekosten. Een aansprakelijkheidverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.
Ga na of je huidige ziektekostenverzekering een verblijf in het buitenland dekt. Zoniet, dan is het handig een internationaal verzekeringspaspoort voor studenten (International Insurance Passport for Students, IPS) aan te vragen.  Die dekt niet alleen ziektekosten, maar ook zaken als ook rechtshulp, aansprakelijkheid, bagage en inboedel. De organisaties Nuffic, Studenten-zorgverzekeringen.nl en de Consumentenbond geven informatie over (zorg)verzekeringen voor studenten.

Studiefinanciering

De goedkoopste manier om in het buitenland te studeren is vaak via een uitwisselingsprogramma. Het Nuffic (Netherlands organisation for international cooperation in higher education)  geeft een overzicht van alle uitwisselingsprogramma’s.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat over studiefinanciering in Nederland, voor Nederlandse en in sommige gevallen ook voor buitenlandse studenten. Kijk hier of je recht hebt op studiefinanciering (site in Engels).

Werken als buitenlandse student

Een bijbaantje naast je studie mag, en je mag ook stage lopen bij een bedrijf. De overheid heeft wel een aantal regels opgesteld voor buitenlandse studenten die willen werken. De Nuffic (Netherlands organisation for international cooperation in higher education) heeft deze op een rijtje gezet. Klik hier voor het overzicht.
Document acties
volg ons

Facebook logo Logo LinkedIn Logo Twitter

Studeren

 

 

 
Realisatie door Four Digits op basis van Plone.